Політика

Лондон представить ЄС план нової угоди щодо Brexit лише перед самітом у жовтні

Лондон веде переговори з Брюсселем щодо нової угоди з Brexit, однак, мабуть, не представлятиме ЄС конкретних письмових пропозицій до саміту ЄС 17-18 жовтня, повідомляє у вівторок видання The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді.

За даними газети, "команда (прем'єр-міністра Великої Британії Бориса - ІФ) Джонсона на цьому етапі відмовляється представити Брюсселю письмову пропозицію (щодо Brexit - ІФ) через побоювання, що вона буде або відкинута, або її публічно розкритикують; і цей крок викликав напруженість у відносинах з лідерами ЄС".

"Замість цього, вони (британська влада - ІФ) хочуть чекати майже до останньої хвилини до жовтневого саміту, перш ніж представити план ЄС - всього за два тижні до того, як Сполучене Королівство має покинути Євросоюз", - пише The Guardian.

Водночас, відповідно до джерел, Лондон поки що передав Брюсселю лише чернетку угоди щодо Brexit, з якої виключений пункт про "страхувальний план" ("бекстоп"). Також, зазначив один з джерел, Велика Британія і ЄС обговорювали альтернативи "страхувального плану", але письмових пропозицій на цю тему поки що немає.

У вівторок глава Єврокомісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер доповів ЄК, що Лондон досі не зробив жодних пропозицій до угоди з Brexit.

"Страхувальний план" або "бекстоп" має на увазі можливість уникнути відновлення прикордонного контролю між Ірландією, яка є членом ЄС, і Північною Ірландією, яка входить до складу Сполученого Королівства. Для цього Великій Британії і після Brexit потрібно буде залишатися в митному союзі з ЄС - доти, поки не буде укладено нову торговельну угоду або сформульовані альтернативи жорсткому кордону.

У серпні Джонсон заявляв, що в разі скасування "бекстопа" очікується "швидкий прогрес" в укладенні угоди з Брюсселем, а Лондон незабаром повинен надати альтернативні ідеї для "бекстопа".

У Брюсселі, зі свого боку, неодноразово заявляли, що не мають наміру заново обговорювати основну частину угоди: угода про вихід Великої Британії з ЄС, в якій міститься спірний пункт про "страхувальний план".

Вихід Великої Британії з ЄС намічений на 31 жовтня 2019 року. Британський парламент прийняв закон, згідно з яким прем'єр-міністр країни Борис Джонсон, якщо до кінця жовтня не вдасться скоординувати угоду про Brexit c ЄС, повинен буде попросити у Брюсселя тримісячну відстрочку. Однак прем'єр раніше попереджав, що швидше "помре в стічній канаві", ніж проситиме про подібні речі ЄС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ