Політика

ВР має 30 днів для доопрацювання Виборчого кодексу - "ОПОРА"

У Громадянській мережі "ОПОРА" схвалюють рішення президента України Володимира Зеленського щодо Виборчого кодексу й зазначають, що для доопрацювання документа Верховна Рада має 30 днів.

"Володимир Зеленський ветував Виборчий кодекс із зауваженнями. Не можу не вітати рішення, яке ми пропонували публічно. Нам не потрібен формальний документ, який називатиметься кодексом. Ми продовжуємо наполягати на повноцінній реформі та адаптації виборчих процедур до нових сучасних викликів, а також повного і якісного захисту виборчих прав, зокрема і внутрішньо переміщених осіб. На відміну від рішення щодо Центральної виборчої комісії, Громадянська мережа "ОПОРА" вітає цей крок", - написала голова правління ГМ "ОПОРА" Ольга Айвазовська на своїй сторінці у Facebook.

Вона наголосила, що тепер парламент матиме 30 днів для доопрацювання документа, що менше за терміном підписання кодексу спікером Верховної Ради VIII скликання Андрієм Парубієм після другого читання.

Раніше "ОПОРА" висловила позицію, що президенту Зеленському не варто підписувати затверджений парламентом у другому читанні Виборчий кодекс, оскільки він не сприяє удосконаленню виборчого законодавства України.

13 вересня Зеленський повернув до парламенту зі своїми пропозиціями Виборчий кодекс, ухвалений 11 липня Верховною Радою VIII скликання.

Глава держави на 11 сторінках дав 17 пунктів зауважень до кодексу. Зокрема, зазначає Зеленський, кодекс, який передбачає пропорційну виборчу систему до ВР з відкритими регіональними списками, "дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи з закритими списками".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ