Політика

Влада України має наполегливо дотримуватися політики примушення РФ до миру і не здавати досягнутих раніше позицій, попри будь-які обіцянки Москви, переконаний Порошенко

Народний депутат, п'ятий президент України Петро Порошенко в п’яту річницю підписання мінського протоколу вказує на постійне намагання Росії ігнорувати цей документ з метою невиконання взятих на себе зобов'язань для нав'язування свого варіанта врегулювання конфлікту на Донбасі, і завдання нинішньої влади України - не йти на поступки Москві, незважаючи на будь-які обіцянки Кремля.

"Усі ці п'ять років Росія намагається всіляко замовчати, забути, не помічати цієї першої важливої домовленості. Адже у мінському протоколі з підписом Російської Федерації було зафіксовано ключові елементи мирного плану президента Порошенка: негайне припинення вогню, забезпечення постійного моніторингу за кордоном з боку ОБСЄ і виведення російських військ та зброї з території України. Як і негайне звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб", - написав Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Він нагадав, що п'ять років тому відвага українських військових на Донбасі і майстерність української делегації на саміті НАТО в Уельсі змусили Росію поставити свій підпис 5 вересня 2014 р. у Мінську під мінським протоколом, після чого "розпочалося тривале, багаторічне примушування російського агресора до миру".

"Саме тоді на саміті НАТО відбулися критично важливі зустрічі зі світовими лідерами, зокрема в унікальному форматі Велика 5+Україна. Саме тоді Україна нарешті згуртувала міжнародну підтримку, отримавши готовність союзників і партнерів, як через застосування санкцій, так і військової допомоги, тиснути на Росію - не лише політично, а й конкретними мотиваційними заходами. Ми вперше на практиці перевірили ефективність формули - рішучість України, помножена на підтримку союзників, дає стримування Росії через збільшення для неї ціни агресії", - згадує Порошенко.

Водночас політик висловив переконання, що сьогодні Росія намагається забути про цей протокол і відповідно ігнорувати виконання своїх зобов'язань, щоб нав'язати свій порядок врегулювання, змусивши Україну прийняти капітуляцію, та розбити міжнародну солідарність.

"Розбудова українського війська, інтеграція в ЄС та НАТО через реформи і зміцнення міжнародної коаліції на підтримку України - це запорука перемоги і процвітання України. Це те, від чого новому керівництву в жодному разі не треба відступати, які б обіцянки, гарантії чи запевнення не йшли з Москви", - наголосив Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ