Політика

Зеленський пропонує скасувати в Конституції монополію адвокатів на представництво обвинувачуваних у суді

Президент України Володимир Зеленський пропонує парламенту внести зміни до Конституції України, згідно з якими пропонується скасувати норми про те, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

Текст відповідного проекту закону (№1013) про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії розміщено на сайті Верховної Ради.

Законопроект пропонує змінити редакцію ч.4 ст.131-2 Основного закону й закріпити, що "виключно адвокат здійснює захист особи від кримінального обвинувачення".

Нинішня редакція цієї конституційної норми передбачає, що "виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення".

Відповідно пропонується вилучити зі статті 131-2 абзац про випадки, для яких можуть бути винятки, - коли це стосується трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, а також представництва малолітніх або неповнолітніх осіб.

Водночас законопроект пропонує вилучити з перехідних положень Конституції підпункти, в яких містяться дати введення в дію положень Основного закону про те, що лише адвокати можуть представляти інтереси інших осіб у судах.

Положення, які президент Зеленський пропонує змінити, було закріплено в Конституції в рамках реформи правосуддя від 2016 року.

Передбачається, що закон набуде чинності від дня публікації.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада має направити відповідний законопроект до Конституційного суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст.157 і ст.158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентаріїв. Таку процедуру встановлено в Конституції України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ