Політика

Україна, Польща і США підписали угоду про співпрацю в газовій сфері

Україна, Польща і США в суботу, 31 серпня, підписали угоду про співпрацю в газовій сфері, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Данилюк.

"На зустрічі з Міністром енергетики США Ріком Перрі, яка передувала підписанню Меморандуму, ми обговорили важливість диверсифікації ризиків, продиктованих залежністю від поставок російського газу, як для України, так і для Польщі. Одним із кроків забезпечення енергетичної незалежності нашої держави будуть налагоджені поставки скрапленого газу через Польщу", - написав він на своїй сторінці в Фейсбук у суботу ввечері.

Данилюк вважає підписання меморандуму історично важливим для України.

"Історичний день. Ще один крок у напрямку до диверсифікації поставок газу в Україну", - написав він на своїй сторінці в Фейсбук у суботу ввечері.

Також Данилюк оприлюднив фотографії церемонії підписання угоди.

Раніше польське інтернет-видання BiznesAlert.pl повідомило, що "Республіка Польща і Сполучені Штати Америки братимуть участь в роботі з урядом України щодо здійснення реформ в секторі природного газу і вітають зобов'язання України підвищити рівень гармонізації з внутрішнім ринком природного газу в Європейському Союзі, що має привести до створення ринку ліквідного регіонального газу в Центральній і Східній Європі".

Крім того зазначалося, що сторони продовжать співпрацю з метою забезпечення прозорого і недискримінаційного доступу до інфраструктури підземних сховищ в Україні "з метою підвищення безпеки поставок природного газу для країн Центральної та Східної Європи".

Сторони також будуть прагнути мобілізувати потенціал державного і приватного секторів для досягнення регіональних цілей диверсифікації джерел і напрямків поставок природного газу, зокрема за допомогою впровадження відповідних фінансових інструментів, у разі необхідності.

Угода про співробітництво набуває чинності з моменту її підписання. Кожна зі сторін може припинити співпрацю в будь-який час, письмово повідомивши про це інші сторони, що має відбутися не пізніше ніж за 6 місяців до початку дії припинення співпраці.

Документ підписаний у Варшаві 31 серпня 2019 року в трьох примірниках (англійською мовою).

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ