Політика

Порошенко: Мінські угоди у вересні 2014 року допомогли зупинити російський наступ

Лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України Петро Порошенко наголошує, що питання Мінських угод восени 2014 року вирішувалося на саміті НАТО в Уельсі, й це допомогло зупинити російський наступ.

"5 вересня... скоро буде п’ятиріччя. Воно вирішувалося не в Мінську. 5 вересня вирішувалося в Уельсі, Кардіффі на саміті НАТО. Я про це вперше кажу. Це було чудо, диво. Ніхто не вірив тут у нас, коли я їхав на саміт НАТО, що нам вдасться підписати й зупинити російський наступ", - розповів Порошенко в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда", другу частину якого опубліковано в четвер.

Він також пояснив зазор у часі щодо початку дії Мінських угод: "Чому Мінські домовленості почали діяти не з 12 години ночі, не з десятої, не з дванадцятої години дня, а з вісімнадцятої? Знаєте чому? Тому що десантники 95-ї та 79-ї (бригад) під керівництвом Муженка (начальник Генштабу Віктор Муженко - ІФ) і Забродського (командир 95-ї окремої аеромобільної бригади Михайло Забродський - ІФ) мали повернутися з рейду".

Порошенко уточнив, що станом на 18:00 вони вийшли за лінію зіткнення, і "вступив у дію Мінськ".

Говорячи про Іловайськ і Дебальцеве, п'ятий президент зазначив, що "там були тільки російські солдати", а також висловив обурення тим, що маршрут виходу українських військових із Дебальцевого було оприлюднено в соцмережі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ