Політика

РФ століттями репресувала українську мову і не може вказувати Україні, якою мовою говорити

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Росія, яка репресувала українську мову і продовжує це робити в окупованому Криму, не може вказувати Україні, якою мовою говорити і писати.

"Країна, яка століттями застосовувала репресії до української мови і примусово витісняла її російською у всіх сферах суспільного життя, не має права розповідати нам, якою мовою писати і говорити. Це наша внутрішня справа, і ми самі розберемося з цим за допомогою наших партнерів, включно з міжнародними інститутами", - заявив Єльченко на засіданні Ради безпеки ООН у вівторок.

Дипломат додав, що українські школи є в Австралії, Аргентині, Словаччині та багатьох інших країнах. "У Росії, де проживає близько 3 мільйонів українців - і це тільки за офіційною статистикою - немає жодної української школи. Більше того, в Криму до російської окупації 2014 го було 7 українських і 15 кримськотатарських шкіл. Окупаційна влада закрила всі українські і половину кримськотатарських шкіл", - зазначив він.

Посол переконаний, що Росія, піднімаючи такі питання в Раді Безпеки, хоче відвернути увагу і зняти тиск з себе.

"Кожного разу, коли Росія піднімає це питання, у них подвійна мета: чинити тиск на Україну і полегшити тиск на самих себе", - додав Єльченко.

При цьому дипломат уточнив, що закон про українську мову не стосується питань, які повинен обговорювати Радбез ООН, оскільки регулює внутрішню політику.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ