Політика

КС може уникнути вирішення питання про конституційність указу Зеленського про розпуск ВР - нардепи

Судді Конституційного Суду України можуть не ухвалити рішення щодо конституційності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради до 29 червня, і провадження буде закрито, припускають народні депутати Ігор Попов (фракція Радикальної партії) і Борислав Береза (позафракційний).

"Політичні букмекери дають рівні коефіцієнти на позитивне чи негативне рішення Конституційного Суду щодо дострокових виборів. Думки 17 суддів розділилися, і сьогодні не було 10 голосів за один із варіантів рішення. А якщо до 29 червня патова ситуація продовжиться - то провадження закриється. І цей варіант може стати Соломоновим рішенням, а судді підуть умивати руки в Дніпрі", - написав Попов на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У свою чергу Береза нагадав, що в складі КС має бути 18 суддів, але зараз їх 17, а для ухвалення рішення необхідно 10 голосів.

"За рішення щодо розпуску ВР голоси розклалися 9 на 8. І зараз кожна зі сторін намагається перетягнути суддів на свій бік. Але в підсумку може бути так, що Конституційний Суд не зможе ухвалити рішення до 29 червня, якщо за нього не буде 10 голосів, і тоді... судове провадження закривається", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

"Виявляється, таку лазівку давно залишили для суддів Конституційного Суду на випадок, якщо вони не хочуть сваритися з владою. А ми всі залишимося в невизначеності, був конституційним указ президента чи ні", - додав нардеп.

При цьому Береза зазначив, що в такому випадку позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ