Політика

Київ наполягає на постійній присутності в Криму гуманітарних міжнародних організацій

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович у разі погодження з українською стороною візиту до окупованого Криму може побачити на власні очі переслідування й арешти, вважає міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Такий візит має узгоджуватися з нами й відбуватися згідно з українським законодавством ... Якщо візит таки буде погоджено, то для повного, а головне, правильного враження від ізольованого та утаємниченого Росією Криму комісар РЄ має обов’язково відчути "незабутню" атмосферу закритості півострова несвободи й побачити на власні очі переслідування та арешти", - написав Клімкін на своїй сторінці у Facebook у середу.

Також міністр наголосив, що після окупації півострова Україна постійно наполягає на забезпеченні присутності в Криму міжнародних організацій, зокрема гуманітарних.

"На ситуацію не вплинеш якимось окремим ситуативним візитом, необхідно створити реальну постійну міжнародну присутність на окупованому півострові", - резюмував глава МЗС України.

На сайті Міністерства закордонних справ РФ 11 червня з'явилося повідомлення, в якому, зокрема, повідомлялося про досягнуту домовленість щодо поїздки комісара РЄ з прав людини Міятович до Криму 7-11 жовтня.

Пізніше Дуня Міятович повідомила на сторінці комісара з прав людини Ради Європи в соцмережі Facebook, що планує відвідати окупований Росією Крим. "Я хочу наголосити, що справді планую поїхати до Криму, але поки що це не підтверджено. Є багато питань, які необхідно прояснити, щоб я могла провадити правозахисну діяльність на півострові", - написала вона.

12 червня в Міністерстві закордонних справ України повідомили про відсутність конкретних домовленостей про дату та програму візиту Міятович до окупованого Криму й очікують її для обговорення параметрів моніторингу на тимчасово окупованих територіях.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ