Політика

Кучма знову представлятиме Україну в ТКГ щодо Донбасу, на засіданні 5 червня представить нові пропозиції щодо врегулювання конфлікту - Зеленський

Другий президент України (1994-2005) Леонід Кучма знову очолюватиме українську сторону в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі, перше засідання якої відбудеться 5 червня, заявив президент України Володимир Зеленський.

"Уже 5 червня буде перша зустріч Тристоронньої групи на чолі ... з Леонідом Даниловичем Кучмою", - сказав Зеленський на брифінгу в Києві в понеділок.

Глава держави додав, що напрацьовано конкретні, з визначенням часових рамок пропозиції, які буде озвучено на засіданні ТКГ 5 червня.

"Наша група справді має вже конкретні пропозиції ... Я хочу, щоб усі ці пропозиції були визначені зрозумілими термінами виконання того чи іншого пункту", - сказав Зеленський.

У свою чергу Кучма зазначив, що "не міг не погодитися з такою пропозицією (знову очолити українську делегацію - ІФ), адже справді Україна переживає не найлегші свої часи".

Він наголосив, що має правило відповідати за прийняті рішення.

"Сьогоднішня зустріч у президента України свідчить про те, що в мене є така можливість і при групі, яку сьогодні створено в "нормандському форматі",зробити свій внесок", - додав він.

При цьому Кучма зазначив, що якщо ця група ухвалюватиме якісь рішення, вони мають бути реалізовані. "Я не можу працювати як "весільний генерал", - наголосив другий президент України.

Про зустріч Зеленського з членами української делегації Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, що передувала брифінгу другого та шостого президентів України, повідомляє прес-служба глави Української держави.

У зустрічі взяли участь, зокрема, секретар РНБО Олександр Данилюк, начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак, заступник глави Адміністрації президента Володимир Пристайко, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, дипломат Олександр Моцик, генерал-майор Богдан Бондар, екс-омбудсмен, голова громадської організації "Український інститут з прав людини" Валерія Лутковська.

На цій зустрічі, йдеться в інформації, Зеленський представив главу української делегації групи - Кучму, який представляв Україну в ТКГ у 2014-2018 рр., і "за цей час у Донецькій і Луганській областях вдалося зупинити повномасштабні бойові дії, повернути з полону понад 3 тис. українських військових і цивільних, розпочати відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу".

Учасники зустрічі обговорили перспективи активізації переговорного процесу й необхідні кроки для цього.

"Ми обмінялися думками, що потрібно робити насамперед. Проблема безпеки - одне з головних питань", - наводить прес-служба президента слова Кучми.

За його словами, вже є пропозиції, які можуть допомогти активізувати Мінський процес.

"Керівник української частини Тристоронньої контактної групи також зазначив, що є питання, які потребують законодавчого врегулювання з боку України. Крім того, Леонід Кучма повідомив, що ініціюватиметься припинення бойових дій на час жнив", - ідеться в повідомленні.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ