Політика

Глава військової розвідки США звинуватив Росію в можливому проведенні таємних ядерних випробувань

Росія, імовірно, таємно проводить випробування ядерної зброї і тому порушує Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДЗЯВ), ідеться в тексті виступу глави розвідувального управління Міноборони США Роберта Ешлі.

"США вважають, що Росія, ймовірно, не дотримується мораторію на ядерні випробування в тій формі, що передбачала би повну заборону на такі випробування", - цитує газета The Wall Street Journal витяги з промови Ешлі, з якою він у середу виступав у Гудзонському університеті у Вашингтоні.

"Те, як ми розуміємо процес розробок ядерної зброї, приводить нас до думки про те, що діяльність, пов'язана з російськими випробуваннями, дозволить їй (Росії - ІФ) поліпшити свій потенціал у сфері ядерної зброї", - зазначив він.

Газета зазначає, що це - перший випадок, коли США звинувачують російську сторону в неповному дотриманні ДЗЯВ.

The Wall Street Journal також пише, що, згідно з оцінками американської розвідки, Росія в рамках модернізації ядерного арсеналу можливо, проводила на архіпелазі Нова Земля випробування з використанням зброї вкрай малої потужності.

При цьому неназвані представники адміністрації США підтвердили газеті, що й інші американські розвідувальні служби поділяють цю точку зору.

Водночас, зазначає газета, представники адміністрації не уточнили, про які саме масштаби можливих ядерних випробувань Росії йдеться.

У свою чергу представник посольства РФ у Вашингтоні наголосив, що російська влада суворо дотримується положень договорів, до яких вони приєдналися, зокрема ДЗЯВ, пише The Wall Street Journal.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ