Політика

Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

 Сейм Латвії прийняв заяву у зв’язку з 75-ми роковинами депортації кримських татар, в якій йдеться, що радянська влада здійснила геноцид стосовно кримськотатарського народу.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу парламенту Латвії, в прийнятому документі зазначено, що ціла низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. У тому числі - і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова, і щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм у заяві також нагадує, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утиску і насильства з боку Росії стосовно кримських татар.

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років зазнають насильного пригнічення та переслідування. Історія може повторитися", - сказав голова комісії сейму у закордонних справах Ріхардс Колс.

Заява закликає міжнародне співтовариство та інститути відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

18 травня в Україні та світі згадують жертв депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. Цього дня до Середньої Азії з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч людей.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ