Політика

Генсек ООН відповів на рішення Трампа вийти з договору про торгівлю зброєю

Міжнародний договір про торгівлю зброєю - це єдиний глобальний інструмент контролю в цій сфері. Про це йдеться у відповіді генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша на рішення президента США Дональда Трампа про вихід з договору.

Гутерріш назвав договір знаковим досягненням у зусиллях щодо забезпечення відповідальності за торгівлю зброєю. На думку генсека ООН, "це особливо важливо нині, коли ми спостерігаємо зростаючу міжнародну напруженість і відновлення інтересу до розширення і модернізації арсеналів".

На думку Трампа, вихід США з договору - це "історичний крок", спрямований на захист прав американців. Про своє рішення вийти з "поганої, неправильної" угоди американський лідер оголосив 26 квітня під час виступу в Індіанополісі.

Договір набув чинності 24 грудня 2014 року. Його ратифікували 83 держави, зокрема, Австрія, Німеччина, Японія, Швеція та Бельгія. Сполучені Штати підписали договір за президентства Барака Обами. Перед тим, як покинути пост, він направив договір на ратифікацію в Сенат.

Росія і ще 22 держави не ратифікували угоди, утримавшись від голосування. Проти проголосували Сирія, Іран і КНДР.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ