Політика

Звернення України до Міжнародного трибуналу з морського права спрямовано на захист українських моряків

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо тимчасових заходів стосовно Росії для звільнення українських моряків і суден, захоплених унаслідок агресії РФ у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

"Сьогоднішній запит про застосування тимчасових заходів спрямовано на захист від серйозної і непоправної шкоди, якої буде завдано через тривале утримання військово-морських суден України та утримання і судового переслідування військовослужбовців", - йдеться в заяві прес-служби Міністерства закордонних справ України, оприлюдненій у вівторок.

У зовнішньополітичному відомстві зазначають, що відповідно до Конвенції ООН з морського права, військово-морські судна та їхній персонал мають абсолютний імунітет.

У МЗС пояснили, що такий імунітет передбачає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити.

"Захоплення Росією суден України в Чорному морі, утримування суден та членів їхніх екіпажів, а також спроба кримінального переслідування 24 українських моряків грубо порушують Конвенцію ООН із морського права", - наголосили дипломати.

У МЗС розповіли, що 1 квітня 2019 року Україна поінформувала російську сторону про початок обов'язкового арбітражного провадження відповідно до Конвенції ООН із морського права.

Таким чином, це третє офіційне звернення в рамках позовів держави Україна проти Російської Федерації за лінією МЗС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ