Політика

Порошенко: Протягом тижня після мого переобрання відбудеться саміт у "нормандському форматі"

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що незабаром після його переобрання відбудеться саміт у "нормандському форматі".

"Коли мене буде переобрано, в перший тиждень має відбутися засідання саміту в "нормандському форматі", - сказав П.Порошенко в інтерв'ю радіо "НВ" у середу.

Відповідаючи на запитання про конкретні дії у відносинах з РФ з питань Донбасу та Криму в разі перемоги на президентських виборах, П.Порошенко озвучив основні питання, які обговорять на нормандському саміті.

За словами глави держави, першочерговим має бути вимога негайного вирішення питання українських політв'язнів у Росії.

Він зазначив, що за подальше затягування Москвою вирішення цього питання Росія нестиме юридичну відповідальність.

Крім того, П.Порошенко наголосив, що необхідно переходити до введення безпекового компонента на Донбасі в рамках Мінських угод, зокрема, це винесення на засідання Ради безпеки ООН питання введення "блакитних шоломів" на Донбас. Він пояснив, що це має бути традиційна миротворча місія, яка виконає кілька завдань: виведення іноземних військ, роззброєння незаконних збройних формувань, виведення за межі території України важкого озброєння і техніки.

"У нас немає часу, щоб хтось учився на тих процесах, коли Україна щодня втрачає своїх героїв", - наголосив президент.

Він додав, що українсько-російський кордон на Донбасі має повернутися під контроль України.

Крім того, план передбачає введення політичної складової.

"Щодо Криму ми створили на базі резолюції Генеральної асамблеї ООН українську платформу з деокупації Криму. Й компоненти цієї платформи, починаючи зі скоординованих юридичних дій, притягнення до відповідальності країни-агресора за незаконну анексію в судах щодо захисту інвестицій, порушення прав і свобод громадян, порушення конвенції про свободу мореплавства в Керченській протоці. В нас сьогодні 11 справ, які чітко скоординовані й за якими Росія повинна відповідати", - сказав П.Порошенко.

Другий тур виборів президента України відбудеться 21 квітня.

Інавгурація має відбутися не пізніше ніж 3 червня.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ