Політика

Законодавство передбачає два види дебатів, один з яких є обов'язковим

Українське законодавство передбачає два різновиди передвиборних дебатів кандидатів у президенти, лише один з яких є обов'язковим, при цьому він може відбутися на НСК "Олімпійський" за спільної згоди кандидатів, йдеться в коментарі юридичної компанії "Ілляшев та партнери", наданому агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Один різновид - це обов'язкові передвиборні теледебати зі встановленим часом проведення. Другий різновид - це публічний обмін думками між двома сторонами на певну тему, дискусія, тощо, які також можна називати словом "дебати", - йдеться в коментарі.

Обов'язкові теледебати мають відбуватися в останню п'ятницю перед днем голосування з 19:00 до 22:00. "Організатор - Національна телекомпанія України. Місце проведення теледебатів законодавством не встановлено, тобто організатор має право сам визначити місце. Якщо є два кандидати, які висловили своє побажання, щоб такі теледебати відбулися на НСК "Олімпійський", то це не заборонено законодавством", - зазначають в юридичній компанії.

У коментарі наголошується, що обов'язкові теледебати, які відбуваються в останню п'ятницю перед днем голосування, фінансуються з державного бюджету.

"Якщо кандидати хочуть проводити якісь інші дискусії в інші дні та в інших місцях, називаючи їх "дебатами", то вони можуть це робити, запрошувати журналістів, але це все відбуватиметься не за рахунок державного бюджету України, а за рахунок виборчих фондів відповідних кандидатів. І тут уже кандидати можуть і висувати умови, і погоджувати порядок денний, і визначати як саме їх проводити", - зазначають в юридичній компанії.

Національна телекомпанія України зобов'язана організувати і провести обов'язкові теледебати за рахунок державного бюджету та забезпечити їх трансляцію в прямому ефірі на телебаченні. "Якщо один із кандидатів не прийде, то весь час віддається іншому кандидату і він витрачає його на свою передвиборну агітацію", - йдеться в коментарі.

Другий тур президентський виборів в Україні, згідно із законодавством, має відбутися 21 квітня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ