Політика

Партнери України побоюються, що РФ може використати закон про мову для посилення напруженості - Клімкін

Міжнародні партнери України підтримують зусилля України щодо просування української мови, однак побоюються того, що в період виборів це може використати РФ для посилення напруженості в українському суспільстві, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Наші партнери неодноразово говорили, що підтримують наші зусилля щодо просування української мови. Концептуально вони однозначно за, я це можу підтвердити. Але є побоювання, що збіг у часі, з одного боку, ухвалення та імплементації цього закону, а з іншого - виборів можуть бути використані Росією для посилення напруженості в українському суспільстві", - сказав П.Клімкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, зміни потребують часу. "Мова - це складний ментальний простір. І ситуація не зміниться із сьогодні на завтра, й навіть на післязавтра. Це питання скоординованої роботи на ціле покоління. І для української національної ідеї критично важливо забезпечити готовність до цих змін. Ось про це вони теж говорять", - розповів міністр.

Дипломат додав, що партнери України також висловили готовність надати експертну підтримку, якщо вона знадобиться.

Як повідомлялося, комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович 12 березня закликала Верховну Раду перенести ухвалення закону про функціонування української мови на поствиборчий період. Вона висловила думку, що під час виборчої кампанії обговорення таких питань не сприяє ухваленню збалансованих рішень. "У контексті виборчої кампанії такі дискусії часто стають поляризованими й не сприяють прийняттю збалансованих рішень. Я закликаю український парламент перенести затвердження цього важливого документа на поствиборчий період", - заявила Д.Міятович.

Повний текст інтерв'ю П.Клімкіна буде розміщено в новинній стрічці агентства "Інтерфакс-Україна".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ