Політика

Порошенко чекає звільнення Росією українських військових моряків з полону після президентських виборів в Україні

Президент України Петро Порошенко сподівається, що українські військові моряки, незаконно захоплені Російською Федерацією в полон під час агресії поблизу Керченської протоки і утримувані в московському СІЗО, будуть звільнені після президентських виборів в Україні.

"На жаль, я не очікую позитивних новин до президентських виборів. Путін (президент РФ Володимир Путін - ІФ) чітко заявив, що він не робитиме жодного кроку. Але ... відразу ж після перемоги - ми чекаємо вашого повернення додому!", - сказав П.Порошенко в інтерв'ю телеканалу ICTV, яке транслювалося в неділю.

Він підкреслив, що Україна робить усе, щоб звільнити українських військових моряків.

"Не минає жодної міжнародної зустрічі на вищому рівні, на якій би питання звільнення українських моряків, кораблів, деокупація Керченської протоки і Азовського моря не було б порушено мною, за моїм дорученням міністром закордонних справ або нашими партнерами з НАТО", - зазначив президент України.

П.Порошенко підкреслив, що весь світ підтримує Україну в питанні звільнення моряків.

Вибори президента України відбудуться 31 березня.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року представники ФСБ РФ захопили в полон екіпажі катерів ВМС ЗС України "Бердянськ", "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу". Так звана "ФСБ з питань Республіки Крим" відкрила щодо членів екіпажу кримінальну справу за фактом "незаконного перетину державного кордону РФ" за ч. 3 ст. 322 КК РФ.

27 і 28 листопада суди окупованого Криму обрали відносно 24 військовополонених запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 25 січня 2019 року, всіх помістили в Сімферопольське СІЗО, включаючи трьох поранених, виписаних з лікарні в Керчі. Згодом всіх військовополонених незаконно перевезли в Москву, де 21 моряка помістили в СІЗО "Лефортово" і трьох поранених - в СІЗО "Матроська тиша".

15 і 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив термін утримання під вартою українським морякам до 24 квітня 2019 року.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ