Політика

Лукашенко не має наміру вимагати плати від РФ за військові бази

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що не має наміру вимагати від Росії плати за розміщення на території країни російських військових об'єктів.

"Сьогодні у нас існують російські бази. Скільки ви нам за них платите? Нуль. Я розкриваю військову таємницю", - заявив О.Лукашенко на зустрічі з громадськістю та ЗМІ у п'ятницю в Мінську.

"Буквально через рік треба укладати угоду (про продовження терміну оренди військоб'єктів, -"ІФ"). Я сказав, що ми з вас ні копійки і надалі не візьмемо, навіть якщо ви податкові маневри не відрегулюєте", - сказав президент.

О.Лукашенко також заявляє, що російська влада лобіює інтереси великого бізнесу, що блокують постачання білоруської продукції.

"Треба припинити уряду Росії лобіювати олігархічні клани", - заявив О.Лукашенко.

За його словами, у Росії великий бізнес зрісся з владою, і "проштовхує свої питання".

У зв'язку з цим, глава держави згадав колишнього міністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова, назвавши його "одним із найбільших баронів", який скупив цукрові заводи і перешкоджав постачанню білоруської продукції.

З 1995 року на території Білорусі розміщено два російські військові об'єкти - 43-й вузол зв'язку Військово-морського флоту Росії "Вілейка" (радіостанція "Антей") і радіолокаційна станція "Волга" дециметрового діапазону (вузол "Барановичі") у складі російської системи попередження про ракетний напад.

Вузол зв'язку "Вілейка", розташований біля однойменного міста, діє з 1964 року і забезпечує зв'язок на наддовгих хвилях Головного штабу ВМФ Росії з атомними підводними човнами, що несуть бойове чергування в районах Атлантичного, Індійського і частково Тихого океанів. Він також проводить радіотехнічну розвідку і радіоелектронну боротьбу і працює в інтересах інших видів ЗС Росії.

РЛС "Волга" (розташована неподалік міста Ганцевичі) створена в 1980-х роках, є елементом російської системи попередження про ракетний напад, входить до структури Космічних військ Росії. "Волга" здатна виявляти балістичні ракети в польоті, а також космічні об'єкти, ідентифікувати їх і відстежувати траєкторію, розраховуючи точки старту і падіння. Крім території Західної Європи, станція контролює райони патрулювання підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці та Норвезькому морі.

Термін оренди обох об'єктів становить 25 років.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ