Політика

Волкер у річницю Мінських угод: Росія 4 роки щодня порушує ці домовленості

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер констатує, що Російська Федерація впродовж чотирьох років порушує Мінські угоди.

"Протягом чотирьох років Росія продовжує щодня порушувати Мінські угоди. Прийшов час для миру в Україні", - написав К.Волкер у "Твіттері" у вівторок.

Він нагадав, що чотири роки тому Росія підписала Комплекс заходів із виконання Мінських угод, що містить пункт про припинення вогню 14 лютого. Але приблизно через тиждень Росія і підпорядковані їй сили захопили Дебальцеве.

12 лютого 2015 року учасники програми Тристоронньої контактної групи за підсумками переговорів у Мінську підписали "Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод".

Ці домовленості, зокрема, передбачали негайне і всеосяжне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей України та його суворе виконання; відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані для створення зони безпеки завширшки мінімум 50 км один від одного для артилерійських систем калібром 100 мм і більше, зони безпеки завширшки 70 км для РСЗВ і завширшки 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка"("Точка У").

Крім того, передбачалося відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту, що має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання; виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під наглядом ОБСЄ; роззброєння всіх незаконних груп.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ