Політика

ЦВК України не має підстав для відмови росіянам з ОБСЄ бути спостерігачами на виборах, але їх можуть не пропустити через держкордон - Айвазовська

В Україні немає законодавчих норм, які дозволили б Центральній виборчій комісії (ЦВК) відмовити громадянам РФ у праві бути спостерігачами на виборах, однак у них можуть виникнути проблеми з перетином українського кордону, вважає координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

"Одних міжнародних спостерігачів офіційно запрошує держава, інші мають право приїхати самостійно, зареєструватися в ЦВК і отримати можливість спостерігати за голосуванням. Якщо говорити про місію ОБСЄ, то українська сторона її вже запросила. При цьому не схвалюється приїзд співробітників організації, які є громадянами РФ. Водночас ОБСЄ має свої внутрішні процедури, яких вона, найімовірніше, дотримуватиметься", - сказала О.Айвазовська виданню "Гордон", коментуючи намір Росії відправити своїх спостерігачів у складі місії ОБСЄ на президентські вибори в Україні.

За її словами, під час організації місії ОБСЄ для спостереження за президентськими виборами буде оголошено конкурс, у якому можуть узяти участь кандидати від кожної з 57 країн-членів організації.

"Після того як ОБСЄ визначиться зі списком спостерігачів, вона подає відомості до українського Центрвиборчкому та МЗС. Теоретично ЦВК України може відмовити росіянам з ОБСЄ бути спостерігачами на наших виборах. Законодавчих норм для цього немає", - зазначила О.Айвазовська.

Водночас, за її словами, у громадян РФ можуть виникнути проблеми з перетином українського кордону.

"Українська ЦВК не може відмовити спостерігачеві з РФ бути присутнім на виборах, мотивуючи це його громадянством. Тому можуть виникнути інші обставини, які не дозволять йому бути спостерігачем в Україні. Наприклад, ми пам'ятаємо, що з воєнним станом упроваджувалося обмеження на пропуск в Україну громадян РФ", - сказала вона.

Стосовно ОБСЄ, то, за словами О.Айвазовської, "вони могли б і самі оцінити всі ризики перебування росіян як спостерігачів на українських виборах". "Хоча на моїй пам'яті такого не було, щоб представникам міжнародних організацій відмовляли в доступі через громадянство. Тобто це буде прецедент. У 2014 році російські спостерігачі в нас були", - сказала вона.

Водночас координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" висловила думку, що присутність великої кількості російських спостерігачів на виборах в Україні може знизити довіру до їх результатів.

"Узагалі будь-які спостерігачі їдуть на вибори самі по собі, без запрошень. Якщо ми говоримо про ОБСЄ, то в них є правило - вони їдуть тільки в ту країну, де на них чекають. На мій погляд, якщо на виборах в Україні буде багато російських спостерігачів з ОБСЄ, це знизить довіру до результатів голосування і до самої організації. Вони мають розуміти, що такий крок в Україні може бути сприйнятий неоднозначно", - резюмувала О.Айвазовська.

Як повідомлялося, 18 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва отримала запрошення від ОБСЄ направити російських спостерігачів на вибори в Україну.

21 січня ЦВК РФ направила до російського МЗС список можливих учасників місії спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва в Європі на виборах президента України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ