Політика

Нардепи від "Опоблоку" мають намір звернутися до КС і Генпрокуратури через порушення під час ухвалення ВР закону про перейменування УПЦ (МП)

Народні депутати з фракції "Опозиційний блок" мають намір звернутися до Генеральної прокуратури та до Конституційного суду України у зв'язку з порушеннями під час ухвалення парламентом законопроекту (№5309) про перейменування церкви, повідомив нардеп із цієї фракції, член регламентного комітету Михайло Папієв.

"Учора, ухвалюючи закон №5309, голова Верховної Ради порушив норми регламенту та Конституції України", - сказав він із трибуни парламенту на пленарному засіданні в п'ятницю.

М.Папієв нагадав, що є прецеденти, коли Конституційний суд визнавав закони неконституційними через те, що під час їх ухвалення було порушено процедуру.

Він заявив, що члени фракції "Опозиційний блок" мають намір ініціювати конституційне подання щодо визнання прийнятого в цілому законопроекту №5309 неконституційним.

"У зв'язку з тим, що в діях голови Верховної Ради можуть бути ознаки порушення ч.1 ст.364 Кримінального кодексу - це зловживання службовим становищем, ми звертаємося до Генеральної прокуратури України внести ці дані до ЄРДР і провести досудове розслідування", - сказав також М.Папієв.

Верховна Рада в четвер, 20 грудня, прийняла в цілому закон, який зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві зазначати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ). Відповідний проект закону (№5309) про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій за основу та в цілому підтримали 240 народних депутатів.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України й тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своєму статутному назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ