Політика

Конституційні права українців не порушуватимуться, якщо не буде відкритого вторгнення РФ - Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що порушення конституційних прав громадян України, яке допускає запроваджений у низці областей режим воєнного стану, не буде застосовано, якщо РФ не піде відкриту агресію за межами зони проведення Операції об'єднаних сил, а також анексованого Криму.

"Для запобігання і недопущення інших провокаційних операцій агресора, у тому числі наземних, проти незалежності і територіальної цілісності України я своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо забезпечення суверенітету та введення воєнного стану в країні. При цьому, якщо не буде відкритого вторгнення Росії за межами операції об'єднаних сил на сході і незаконно анексованого Криму, я наголошую, і це моя принципова позиція - жодних обмежень конституційних прав і свобод не відбудеться", - йдеться у зверненні президента України до народу з нагоди Міжнародного дня прав людини.

При цьому глава держави зазначив, що через брутальну агресію РФ права громадян України на Донбасі та в Криму "фактично зведені нанівець".

"Саме Росія нині нехтує найголовнішою цінністю людства - правом людини на життя. З початку збройної агресії РФ проти України, за даними ООН, понад 10 тисяч людей вбито, більше ніж 23 тисячі зазнали поранень. Крім того, понад 1,5 млн жителів Криму і Донбасу було змушені покинути свої домівки як внутрішньо переміщені особи", - наголошує П.Порошенко.

За його словами, саме РФ несе повну відповідальність за порушення прав людини на окупованих територіях, і про це йдеться в більшості міжнародних документів, прийнятих авторитетними міжнародними організаціями: ООН, ОБСЄ, ПАРЄ та іншими.

"Відповідні органи державної влади, активне громадянське суспільство продовжать збирати докази злочинів РФ проти України та наших співгромадян, які в подальшому доповнять доказову базу в Гаазі. Агресор обов'язково понесе відповідальність, зокрема й за порушення Конвенції з прав людини, а верховенство права запанує на всій території України", - резюмував П.Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ