Політика

Москва прагне мати повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи в Європу

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія готується встановити повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи в Європу; потрібні конкретні кроки, щоб зупинити російську агресію.

"Переконаний, що час загальних політичних декларацій вже минув, і що агресія проти Європи неприйнятна", - сказав П.Порошенко в інтерв'ю італійській щоденній газеті Corriere della Sera, повідомляє прес-служба президента України в суботу.

Він підкреслив, що має бути здійснено конкретні кроки, щоб зупинити російську агресію, наприклад: "заблокувати проект "Північний потік-2", посилити присутність НАТО в Чорному морі, ввести нові санкції проти відповідальних за кризу в Азовському морі, заборонити російським кораблям заходити в європейські порти, підтримати Україну в політичній, економічній і військовій сферах".

За словами президента, спроби деяких причарувати російського президента Володимира Путіна лише спровокують нову атаку Росії на світовий порядок, свободу, основні цінності демократії.

Він вказав на те, що в окупованому РФ Криму знаходяться 2 млн жителів, до яких застосовуються репресії, а на Донбасі - понад 11 тис. загиблих за 4 роки і 1,5 млн переміщених осіб.

Глава Української держави наголосив, що українці ніколи не хотіли посилення кризи.

"Зіткнення в Керченській протоці захотіли і запланували в Москві. Після вторгнення на Донбас і агресії в Криму, тепер вони хочуть забрати Азовське море, вигнати нас і забрати собі інші наші території. Наївні ті, хто дозволяє ввести себе в оману кремлівською пропагандою", - підкреслив президент.

За його словами, наразі напруженість в Азовському морі привернула увагу міжнародної спільноти, але водночас російські винищувачі порушують український повітряний простір у різних частинах кордону і в Прибалтиці.

"Вони також готуються встановити повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи, якими вуглеводні поставляються в Європу. Путін погрожує східним кордонам НАТО. Якщо ви надалі будете мовчати, Путін буде знати, що він може продовжувати експансію і отримувати нові переваги", - підкреслив П.Порошенко.

Разом з тим він зазначив солідарну європейську позицію і вимогу до Кремля дотримуватися міжнародного права. Зокрема, вимогу до Росії звільнити українських моряків і гарантувати вільне судноплавство в акваторії Керченської протоки.

П.Порошенко подякував президенту США Дональду Трампу за рішення не зустрічатися з В.Путіним на саміті "Великої двадцятки" (G20).

"Тепер російський лідер в ізоляції. Я також вдячний за дії пані Меркель (канцлеру Німеччини Ангелі Меркель - ІФ) щодо стримування експансії Москви. Але це не означає, що росіяни не будуть продовжувати свою політику вторгнення", - додав він.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ