Політика

Представники країн ЄС у РБ ООН закликали до стриманості через ситуацію в Керченській протоці

Постпреди Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великої Британії в Раді Безпеки ООН у понеділок заявили про занепокоєння ситуацією в Керченській протоці та закликали проявляти стриманість.

"Постійні представники членів Європейського союзу в Раді Безпеки під час неформального обміну думками, проведеного на їхній запит, (...) висловили глибоке занепокоєння з огляду на недавню ескалацію напруженості в Азовському морі та в Керченській протоці", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому постпредством Франції.

Постпреди закликають "усіх діяти з граничною стриманістю для негайної деескалації ситуації".

Постпреди підтвердили, що вони повністю визнають територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України в рамках її міжнародно визнаних кордонів. Також постпреди закликали Росію "забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі".

"Затриманих українських моряків має бути звільнено, а судна передано назад", - йдеться в повідомленні постійного представника Франції.

Наразі Франція, Нідерланди, Польща, Швеція та Велика Британія представлені в Раді Безпеки ООН. Франція та Велика Британія є її постійними членами.

25 листопада в Керченській протоці росіяни із застосуванням зброї затримали два катери і буксир ВМС України, що прямували до Азовського моря. За інформацією української сторони поранено шість моряків, загалом на суднах були 24 члени екіпажу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ