Політика

Країни Балтії і Грузія звинуватили Росію в порушенні міжнародного морського права через інцидент у Керченській протоці

В Естонії та Грузії розцінили інцидент з українськими військовими суднами в Керченській протоці як порушення Росією міжнародного морського права.

"Уважно спостерігаємо за тривожними подіями в Керченській протоці і Азовському морі. Атака на українські судна та їх затримання є грубим порушенням міжнародного морського права і ставить під загрозу безпеку всього регіону. Грузія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України", - написав на своїй сторінці в соцмережах глава МЗС Грузії Давид Залкаліані.

Він закликає міжнародне співтовариство вжити негайних заходів для деескалації ситуації.

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас також засудив дії російської сторони в Керченській протоці. "Те, що відбулося в Керченській протоці, є серйозним порушенням міжнародного права. Засуджую діяльність Росії із захоплення військово-морських суден України, закриття Керченської протоки і агресії проти України", - написав Ю.Ратас у соцмережах.

"Підтримую заклик Європейського союзу і НАТО до деескалації з тим, щоб запобігти подальшому розвитку конфлікту", - заявив глава уряду.

Пізніше Ю.Ратас скликав у понеділок екстрене засідання урядової комісії з питань безпеки. Як повідомили "Інтерфаксу" у прес-службі уряду, на засіданні запропоновано обговорити інцидент у Керченській протоці.

У свою чергу литовський міністр закордонних справ Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс у зв'язку з інцидентом у Керченській протоці висловив сподівання, що міжнародна громадськість дотримуватиметься "украй жорсткої позиції і вимагатиме від Росії припинити блокаду і ці дії".

"Це не що інше, як продовження агресії, оскільки Азовське море за угодою між Україною і Російською Федерацією і Україною - акваторія загального користування, і ці судна в Маріуполі не виконували жодних операцій", - сказав агентству BNS міністр.

Схожу думку висловив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич. Він закликав міжнародне співтовариство, ООН і Європейський союз відреагувати на інцидент у Керченській протоці. "Якщо станеться ескалація ситуації, в розпорядженні ЄС є і дипломатичні, і санкційні інструменти", - заявив міністр у передачі "900 секунд" на телеканалі LNT.

Україна заявила, що РФ порушила Конвенцію ООН з морського права і договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

ВМС України повідомили у Facebook що російські берегові пости і порти в Керченській протоці були повідомлені про намір групи суден пройти Керч-Єнікальським каналом у ніч на 25 листопада. "О 03.58 25.11.2018 малий броньований артилерійський катер Військово-морських сил ЗС України "Бердянськ" із метою дотримання міжнародних норм безпеки судноплавства зв'язався з береговим постом ПС ФСБ РФ, морськими портами Керч і Кавказ і повідомив про намір проходу Керченською протокою. Інформацію було отримано, але відповідь не надано", - заявили представники ВМС України.

Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони в неділю заявив, що Верховна Рада на позачерговому засіданні 26 листопада розгляне питання про введення воєнного стану в країні. При цьому він вказав, що "введення воєнного стану жодним чином не означає, що Україна вдаватиметься до якихось наступальних дій, Україна виключно виконуватиме дії із оборони своєї території, захисту і гарантування безпеки своїх громадян".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ