Політика

У понеділок Рада ЄС обговорить ситуацію в Україні

Ситуація навколо України та Азовського моря входить до числа основних пунктів порядку денного Ради ЄС із закордонних справ, яка збереться в понеділок у Брюсселі.

"Україна, без сумніву, залишається пріоритетом для Європейського союзу", - заявило минулої п'ятниці високопоставлене європейське джерело, представляючи журналістам на умовах анонімності порядок ради.

"Це буде хорошою можливістю нагадати нашу колективну підтримку мінських угод", - сказав він про майбутнє засідання Ради ЄС.

"Ми продовжимо допомагати їх реалізації. Першочергове - це припинення вогню, щоб забезпечити необхідні умови для переходу до політичного рішення", - продовжив співрозмовник ЗМІ.

"У зв'язку з цим ми прийняли до відома рішення про продовження спеціального статусу для східних районів України. Це крок у правильному напрямку. Водночас ми вважаємо нелегітимними вибори на Донбасі", - додав функціонер ЄС.

Він нагадав, що в середині грудня глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні візьме участь в засіданні ради асоціації ЄС-Україна, що "дозволить ще раз проаналізувати програму нашої співпраці з Україною".

Джерело послалося на візит до Брюсселя минулого четверга статс-секретаря - заступника міністра закордонних справ Росії Григорія Карасіна, з яким обговорювалася Україна.

"Зрозуміло, ми довели до нього нашу стурбованість, що стосується наростаючої мілітаризації Азовського моря. І також залишається контекст, згідно з яким ми не визнаємо анексію Кримського півострова. Це базовий принцип. І, крім того, будівництво моста між Російською Федерацією і Кримом, який зведений без згоди України, - це абсолютно точно повне порушення суверенітету і територіальної цілісності України", - зазначив європейський чиновник.

За даними української сторони і держав-членів, новий режим інспекції судів викликає проблеми для морського транспорту, не тільки українського, а й країн Євросоюзу, так як процедури, які розтягуються на довгі часи, затримують рух і завдають економічних збитків, сказав представник ЄС.

"Але у російських колег інші дані, що відрізняються від моїх. Ми домовилися залишатися в контакті, щоб продовжувати вивчати цей аспект", - пояснив європейський чиновник.

На питання про розгляд можливих додаткових санкцій відносно Росії через проведення виборів в ОРДЛО, співрозмовник журналістів відповів, що санкцій немає в порядку денному, і він не знає, будуть чи ні вони обговорюватися на засіданні.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ