Політика

Понад 36 країн засудили порушення міжнародного права та Мінських угод на засіданні ради ОБСЄ щодо псевдовиборів на Донбасі

Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ проведення незаконних "виборів" на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей засудили понад 36 держав, повідомила постійний представник Великої Британії при міжнародних організаціях у Відні Шаан Маклауд (Sian MacLeod).

"Спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ обговорює вчорашні незаконні "вибори" в Донецькій і Луганській областях. 28 країн-членів: ЄС, Канада, США, Туреччина, Швейцарія, Норвегія, Грузія, Молдова, Азербайджан + інші засуджують порушення міжнародного права, українського суверенітету і Мінських угод", - написала дипломат у своєму акаунті в соцмережі Twitter.

У свою чергу постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук у своїй заяві наголосив, що незаконні "вибори" на території ОРДЛО завдали серйозного удару по зусиллях ОБСЄ щодо встановлення миру та безпеки в регіоні.

"Окрім серйозного підривання реалізації Мінських угод, дії Росії завдали серйозного удару по зусиллях діалогу довіри і співпраці у рамках ОБСЄ в нинішній небезпечній і непередбачуваній обстановці безпеки", - йдеться в заяві постпреда України, оприлюдненій на сайті представництва.

За його словами, Росія здійснила умисні дії на території ОРДЛО, порушуючи Конституцію та національне законодавство України. Також такі дії суперечать букві та духу Мінських угод.

"Проведення цих незаконних дій категорично неприйнятне, і ми рішуче засуджуємо їх. Ці незаконні так звані вибори не визнаються ні Україною, ні міжнародним співтовариством, їхні результати недійсні", - наголосив І.Прокопчук.

Він зазначив, що Україна засудила переслідування та залякування українців на окупованих територіях з метою залучення їх до незаконних "виборів".

"Методи залякування були численними, факти відомі й документуються відповідними правоохоронними органами України. Ми розглядаємо це як ще один злочин, вчинений проти України та українського народу. Українська влада докладе всіх зусиль, щоб притягнути винних до відповідальності", - уточнив постпред.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ