Політика

Влада США обмежує експорт ядерних технологій в Китай

Влада США 11 жовтня ввела обмеження на експорт ядерних технологій в Китай, пише газета The Wall Street Journal.

За даними джерел газети, дії Пекіна і китайських держкомпаній привернули увагу Ради національної безпеки, яка, вивчивши питання, дійшла висновку, що КНР нарощує зусилля для отримання незаконного доступу до технологій з метою їх використання як у військових, так і в комерційних цілях.

Рада також виявила, що Китай неправомірно переправляє американські ядерні технології в інші країни.

Нові правила, які вступили в силу в четвер, передбачають "презумпцію відмови" для поставок продукції американської ядерної промисловості китайській держкомпанії China General Nuclear Power Co. (CGN), лідеру цього сектора в КНР, відзначають джерела.

Обмеження не означають повної заборони на продаж технологій в Китай, проте Штати вимагатимуть набагато більше гарантій, ніж раніше, що технології не будуть використані неналежним чином.

США перевірятимуть кожну операцію з CGN і приймати окремі рішення в кожному випадку, кажуть джерела.

Обмеження експорту ядерних технологій є лише одним із кроків, що вживаються адміністрацією президента США Дональда Трампа, для тиску на Китай, відносини з яким у Штатів все більше погіршуються.

У 2017 році США експортували в КНР ядерні технології на суму близько $ 170 млн. Китай є однією з небагатьох країн світу, які роблять великі інвестиції в розвиток ядерної промисловості, і згідно з оцінками галузевих експертів, обсяг цього ринку в КНР може становити мільярди доларів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ