Політика

Розгляд у ВР перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей відкладається через брак голосів

Розгляд проектів змін до Конституції України про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей відкладається через те, що ще не всі фракції визначилися з їх підтримкою, а найбільші дискусії викликає перейменування Дніпропетровської в Січеславську, повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Є організаційна частина... є і політична частина – не всі фракції ще прийняли остаточне рішення про підтримку цих законопроектів... Для мене надзвичайно важливо, щоб коли ці питання розглядали в залі, у нас було гарантовано 226 голосів. Я переконаний, що ці назви слід змінити. І я готовий ще тиждень почекати, щоб фракції визначилися, провели внутрішні дискусії", – сказав А.Парубій журналістам у Тбілісі в суботу, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про те, у зв'язку з чим відкладаються відповідні законопроекти.

Спікер наголосив, що перейменування областей не відкладено "у довгий ящик" – просто триває пошук необхідних 226 голосів для направлення відповідних законопроектів до Конституційного суду.

А.Парубій вважає, що в найближчі тижні такі голоси буде знайдено.

Водночас він не назвав фракцій, які поки що відмовляються голосувати за ці ініціативи, але зазначив, що в кількох фракціях тривають дискусії. "Навести приклад. Деякі депутати вважають, що перейменування (Дніпропетровської – ІФ) області має бути на Дніпровську. У законопроекті – на Січеславську. І було б нерозумно, якби ми в дискусії між Дніпровською і Січеславською не ухвалили рішення зовсім", – пояснив спікер.

Тим часом А.Парубій нагадав, що в парламенті не зареєстровано проекту конституційних змін про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську. "Тому навіть якби ми в залі знайшли компроміс під Дніпровську область – немає такої законодавчої пропозиції", – додав він.

При цьому, за словами спікера, щодо перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку у парламентаріїв менше розбіжностей позицій.

Як повідомлялося, в червні 2018 року профільний комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав висновки до законопроектів про внесення змін до ст. 133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області в Січеславську (№8329) та Кіровоградської області (№8380) – у Кропивницьку. Тепер народні депутати можуть голосувати за направлення законодавчих ініціатив в Конституційний суд.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України Верховна Рада може розглянути лише за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновків парламент може попередньо схвалити (ухвалити в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно щонайменше 300 голосів парламентаріїв. Така процедура встановлена Конституцією України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ