Політика

Українці вважають найбільш корумпованою сферою життя суди, серед органів влади - Верховну Раду

 Українці називають корупцію однією з найсерйозніших проблем у країні, найбільш корумпованою сферою життя вважають судову систему, а найбільш корумпованим органом влади - Верховну Раду.

Про це свідчать дані моніторингового дослідження "Стан корупції в Україні", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з травня до вересня 2018 року, результати якого оприлюднено на сайті КМІС у вівторок.

Згідно з даними, корупція, на думку українців, посідає третє місце за рівнем серйозності проблем (після високої вартості життя, низьких зарплат і військових дій у Донецькій і Луганській областях). Так, 75,7% респондентів вважають корупцію дуже серйозною проблемою, 18% - швидше серйозною.

Опитані висловили думку, що найбільш корумпованою сферою є суди (62,2%). Сферу отримання медичних послуг назвали корумпованою 55%, прокуратуру - 54,3%, митний контроль або оформлення митних документів - 51,6%.

Українці вважають найбільш корумпованим органом влади Верховну Раду (73,2%), на другому місці - Кабінет Міністрів (67,6%), на третьому - президент і його адміністрація (66,1%).

41,5% респондентів визнали, що їхні сім'ї мали досвід корупції протягом останніх 12 місяців.

За оцінкою опитаних, лідерами у вимаганні хабара є вищі навчальні заклади (стикалися з вимаганням хабара 52,1% тих, хто контактував із вишами), судова система (хабар вимагали у 46,8%), органи, що надають дозволи (44,6% ), Національна поліція (43,5%), сервісні центри МВС (42,3%), державні медичні установи (40,6%) та загальноосвітні школи (36,8%).

Моніторингове дослідження здійснювали з травня до вересня 2018 року, опитано 10169 респондентів, які проживають у 476 населених пунктах у всіх областях України та Києві (близько 400 респондентів у кожній із областей та Києві, крім АР Крим і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей). Статистична похибка для всієї вибірки не перевищує 1,5% (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1,5).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ