Політика

Порошенко гарантує захист державою прав священиків і мирян УПЦ (МП), які добровільно вирішать перейти до єдиної помісної Церкви

Президент України Петро Порошенко заявляє про невідворотність процесу надання Українській православній церкві автокефалії, а також гарантує захист держави і повагу до права вибору священиків і мирян УПЦ (Московського патріархату).

"Посилити єдність має створення Єдиної помісної православної церкви. Екзархи Вселенського патріарха без дипломатичних умовностей сказали мені, що процес надання автокефалії виходить на фінішну пряму. Я не знаю, коли саме ухвалять томос і коли його привезуть до Києва. Але впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже ніхто не зможе", - сказав він у четвер уранці з трибуни Верховної Ради, звертаючись зі щорічним посланням до парламенту про внутрішній і зовнішній стан України.

П.Порошенко наголосив, що у внутрішні справи церкви в Україні держава втручатися не буде, "особливо іноземні".

"Імперія втрачає один з останніх важелів впливу. Томос - це фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква - гарантія духовної свободи. Це - запорука суспільної злагоди. Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, зберігати єдність із РПЦ. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину церкву", - наголосив президент України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ