Політика

Член Єврокомісії Марош Шефчович має намір поборотися за місце голови Єврокомісії

Заступник голови Європейської комісії (ЄК) і член Єврокомісії з питань енергії Марош Шефчович у понеділок оголосив про наміри взяти участь у боротьбі за пост голови ЄК, повідомляють європейські ЗМІ.

Виступаючи в Брюсселі, словак М.Шефчович заявив, що одна з його головних цілей у разі призначення на посаду глави Єврокомісії полягатиме в тому, щоб позбутися "від загороджень з колючим дротом у свідомості" європейців.

Він також зазначив, що європейські політики мають докладати більше зусиль, щоб зрозуміти, чому все більше європейців звертаються до вкрай правих поглядів.

ЗМІ відзначають, що 52-річний словацький дипломат М.Шефчович таким чином став першим представником фракції "Прогресивний альянс соціалістів і демократів", які заявили про готовність боротися за пост голови Єврокомісії. Ця фракція - друга за розміром в Європарламенті.

Наразі пост голови Єврокомісії займає Жан-Клод Юнкер, термін його повноважень закінчується наступного року.

Кандидатів на посаду нового голови Єврокомісії висувають за підсумками виборів до Європарламенту. Найближчі такі вибори відбудуться в травні 2019 року.

Серед інших можливих претендентів від європейських соціалістів називають члена Єврокомісії з економіки та фінансових справ П'єра Московісі й єврокомісара з міжвідомчих відносин і верховенства права Франса Тіммерманса.

Від Європейської народної партії, яка в 2014 році номінувала Ж.-К.Юнкера, боротьбу за пост голови ЄК буде вести німецький політик Манфред Вебер. Він першим висунув свою кандидатуру, його рішення підтримала канцлер ФРН Ангела Меркель.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ