Політика

"Наш край" закликає Кабмін повернути держрегулювання цін на соціально значущі продукти

Партія "Наш край" ініціює перевірку діяльності Антимонопольного комітету України (АМКУ) на ринку продовольства і закликає Кабінет Міністрів повернути державне регулювання цін на соціально значущі продукти.

"Спочатку уряд скасував контроль за цінами на соціально значущі продукти. А потім закономірно втратив контроль над усім ринком українського продовольства. Тепер ціни на їжу в Україні майже вдвічі вищі, ніж у сусідній Польщі. "Наш край" ініціює перевірку Антимонопольного комітету на ринку продовольства і закликає уряд повернути державний контроль за цінами на соціально значущі продукти", - цитує народного депутата Сергія Шахова прес-служба партії "Наш край" у вівторок.

За словами нардепа, в Польщі молоко коштує 12-16 грн/л, а свиняча лопатка 67 грн/кг, а в Україні ці ж продукти коштують 23-28 грн/л і 120 грн/кг відповідно. При цьому мінімальна зарплата в Польщі становить 16,3 тис. грн, а в Україні 3,7 тис. грн.

С.Шахов заявив, що ринок українських харчів захопили аграрні олігархи, які монопольно диктують ціни.

"Нещодавно куряче м'ясо було одним з найдоступніших за якістю і ціною. На сьогодні близько 60% ринку курятини монополізовано аграрним олігархом, який щорічно отримує державну допомогу в кілька мільярдів гривень. При цьому ціни на курятину в Україні значно вищі, ніж в тій самій Польщі, а Держстат розповідає про невисокий рівень інфляції в країні", - наголосив депутат.

Він вважає, що влада зобов'язана негайно розібратися з продовольчим монополізмом, впорядкувавши ціноутворення.

У партії нагадали, що згідно з даними Держстату, в Україні споживчі ціни з початку року зросли на 3,6%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ