Політика

Київ не вважає обґрунтованими заперечення РФ у Міжнародному трибуналі за позовом щодо порушення положень Конвенції з морського права

Україна висловлює готовність відповісти на заперечення російської сторони щодо юрисдикції Міжнародного трибуналу розглядати позов у рамках порушення Росією положень Конвенції з морського права.

"31 серпня 2018 року трибунал, який розглядає справу України проти Російської Федерації відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року, оприлюднив процесуальний наказ, який встановлює, що трибунал спочатку буде виносити рішення щодо певних заперечень з приводу юрисдикції, висловлених Російською Федерацією", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України щодо юрисдикційної стадії провадження у справі стосовно прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці (Україна проти РФ), поширеній прес-службою зовнішньополітичного відомства в п'ятницю.

У заяві зазначено, що 19 лютого 2018 р. Україна подала свій меморандум до трибуналу, який доводить, що Росія порушила суверенні права Української держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. "У меморандумі наголошується, що з 2014 року Росія незаконно відсторонила Україну від реалізації своїх прав прибережної держави; використовувала та продовжує використовувати суверенні ресурси України для своїх власних цілей; узурпувала право України регулювати власні приморські райони", - йдеться в заяві.

Замість того, щоб відповісти по суті справи України, Російська Федерація 22 травня 2018 р. представила свої заперечення щодо юрисдикції трибуналу, що допускається регламентом трибуналу. І відповідно до звичайної практики трибунал вирішив розглядати ці заперечення, перш ніж розглядати справу по суті.

У МЗС зазначили, що Україна не вважає, що юрисдикційні заперечення Росії є обґрунтованими або що вони будуть прийняті трибуналом.

У заяві українського зовнішньополітичного відомства наголошується, що основне заперечення Росії полягає в тому, що претензії Києва фактично не стосуються Конвенції ООН з морського права, а є спробою отримати рішення, що підтверджує суверенітет України над Кримським півостровом.

"Це заперечення явно неправильно тлумачить позов України. Україна передала спір в арбітраж щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, які закріплені та визначені в Конвенції ООН з морського права. Те, що Україна користується такими морськими правами, визнається міжнародним співтовариством - протягом більш ніж двох десятиліть після проголошення незалежності, можливість реалізації Україною своїх прав, які зараз є предметом спору, не викликала жодних суперечок", - йдеться в заяві.

У МЗС наголошують, що вищесказане є головною функцією системи врегулювання спорів у рамках Конвенції ООН з морського права - розглядати претензії такого роду, як подані Україною, включаючи спробу однієї держави-учасниці втрутитись та узурпувати морські права іншої держави-учасниці.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що інші юрисдикційні заперечення Росії так само є необґрунтованими. "Наприклад, у тому, що Росія називає своїм другим найважливішим запереченням щодо юрисдикції, вона стверджує, що Азовське море та Керченська протока не підпадають під дію Конвенції ООН з морського права, тому що Україна та Росія домовилися підтримувати ці території як "спільні внутрішні води", - йдеться в заяві.

Проте, як нагадують у МЗС, Росія насправді захопила українські газові родовища в Азовському морі, маючи на меті в односторонньому порядку анулювати українські ліцензії на такі газові родовища, в односторонньому порядку побудувати міст та інші споруди уздовж Керченської протоки і накласти односторонні обмеження на розміри суден, які можуть проходити через протоку.

МЗС України готове відповісти на всі заперечення Росії перед трибуналом і впевнене, що РФ буде притягнуто до відповідальності "за зухвале порушення міжнародного морського права".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ