Політика

Україна, Латвія, Литва і Польща підтверджують підтримку незалежності та територіальної цілісності Грузії

У 10-ті роковини російської військової агресії проти Грузії Україна, Латвія, Литва і Польща підтвердили підтримку її незалежності та територіальної цілісності в рамках міжнародно-визнаних кордонів.

"Наша відданість цінностям свободи, демократії і верховенства права, а також наша повага до прав кожної людини і суверенного вибору кожної країни така ж непохитна, як і десять років тому. Ми повторюємо, що всі держави, зокрема й Грузія, мають право вільно визначати свою зовнішню політику і союзи", - йдеться в спільній заяві чотирьох країн, оприлюдненій в на станиці МЗС України в соцмережі Facebook.

У своїй заяві представники держав нагадали, що через десять років після військової агресії Росія досі не виконала своїх зобов'язань щодо Грузії, як це було погоджено в рамках угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року.

"Грузинські регіони Абхазії і Цхінвалі/Південної Осетії все ще де-факто окуповані Росією, а повзуча анексія цих регіонів триває. Встановлюються огородження, що позначають так звані "кордони", і перешкоджають руху грузинського народу їхньою країною. Ми засуджуємо ці зусилля і ніколи не визнаємо їхніх наслідків", - наголосили представники країн.

Україна, Латвія, Литва і Польща також закликали скасувати нелегальне визнання так званої незалежності грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії, щоб повністю втілити в життя угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ