Політика

Сенатори розкритикували Трампа за заклик повернути Росію до G7

Американські сенатори-республіканці Джефф Флейк, Бен Сасс і Джон Маккейн в п'ятницю розкритикували президента США Дональда Трампа за те, що він запропонував повернути Росію до складу "Групи семи".

"Ні, Росію не можна додати (до складу - ІФ) G7", - написав Дж.Флейк у своєму "Твіттері", коментуючи заяву президента.

У свою чергу Б.Сасс заявив, що Москва "веде тіньову війну проти Америки, і (американське - ІФ) керівництво має діяти відповідно".

При цьому сенатор Дж.Маккейн заявив, що "Росія не гідна бути членом G8 через втручання в Україні і приєднання Криму".

"Незрозуміло, чому президент (Д. Трамп - ІФ) продемонстрував нашим супротивникам повагу і довіру, які необхідно виявляти тільки щодо наших найближчих союзників", - додав він.

У свою чергу американська газета Hill зазначила, що Дж.Флейк і Б.Сасс є найбільш непримиренними критиками Д.Трампа в Республіканській партії США.

Члени Демократичної партії також висловилися проти пропозиції президента.

Так, лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер заявив, що "президент Трамп перетворює зовнішню політику США в міжнародний жарт і безпричинно завдає країні довготривалий шкоди".

"Підтримка ідеї повернення Росії до складу G7 з боку президента (Трампа - ІФ), одразу після того, як вони (російська сторона - ІФ) втрутилися у наші вибори з метою підтримки його кампанії, викличе у мільйонів американців серйозні питання і сумніви", - написав Ч.Шумер у своєму "Твіттері".

Раніше в п'ятницю Д.Трамп заявив, що виступає за повернення Росії до G7.

"Можливо, я буду неполіткоректним, але подобається вам це чи ні, нам потрібно вирішувати світові проблеми. А з G7, яка раніше була G8, вирішили прогнати Росію. Тепер слід було б пустити її назад, тому що нам потрібно, щоб Росія була за столом переговорів", - сказав президент США.

Він пояснив, що "буде рекомендувати" саме такий варіант, однак у підсумку вирішення цього питання буде за іншими учасниками G7.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ