Політика

Суд ЄС відмовився скасовувати санкції проти Азарова

Суд Європейського Союзу відмовився скасовувати санкції проти колишнього прем'єр-міністра України часів президентства Віктора Януковича Миколи Азарова, повідомляє інтернет-видання "Європейська правда" з посиланням на відповідне рішення суду.

Згідно з повідомленням, М.Азаров оскаржував санкції, запроваджені проти нього Радою Європейського Союзу в 2016 році.

"Захист Азарова стверджував, що при запровадженні санкцій були порушені фундаментальні права на власність і ведення бізнесу і на незалежне розслідування, а також, що екс-прем'єр потрапив до списку на підставі помилкового судження", - йдеться в повідомленні.

Своїм рішенням суд відмовився виключати М.Азарова із санкційного списку ЄС і наказав екс-прем'єру відшкодувати власні юридичні витрати та витрати Ради ЄС.

Як повідомлялося, ЄС 5 березня 2014 року запровадив санкції у вигляді замороження активів стосовно 18 колишніх вищих чиновників України.

Згодом санкції щороку подовжували, хоча спочатку обговорювалося питання можливого їх скасування з огляду на відсутність кримінальних справ проти деяких із цих осіб в Україні.

5 березня 2018 року Рада Європейського Союзу продовжила на рік - до 6 березня 2019 року рішення про замороження рахунків 13 осіб, визначених як винні за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів України.

У повідомленні зазначено, що обмежувальні заходи стосовно двох осіб не було подовжено. За інформацією ЗМІ, зі списку виключено екс-міністра юстиції України Олену Лукаш та народного депутата (позафракційного) Сергія Клюєва.

До санкційного списку разом з В.Януковичем входять екс-прем'єр М.Азаров, колишній глава МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, екс-голова АП Андрій Клюєв, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький, екс-міністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ