Політика

РФ не виконала жодного ключового зобов'язання із безпеки на Донбасі - Моцик

Представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) із врегулювання ситуації на Донбасі, екс-посол України в США Олександр Моцик заявив, що Росія не виконала жодного свого ключового зобов'язання у питаннях безпеки згідно з Мінськими домовленостями.

"Якщо взяти Мінські домовленості, то умовно можна розділити всі зобов'язання на три категорії. Перша категорія - це спільні зобов'язання, передусім не порушення припинення вогню", - зазначив він у вівторок під час публічної дискусії на тему "Як бути з непідконтрольними територіями: Україна, Молдова, Грузія?"

Крім того, на його думку, сюди ж належить відведення озброєння, а також обмін заручниками і кілька інших питань.

"Є певне виконання цих зобов'язань, але більшою мірою Україною і меншою мірою - Росією", - зазначив О. Моцик.

На його думку, дві інші категорії - це політична складова та безпеки.

Представник України у політичній підгрупі наголосив, що Україна зробила безліч кроків у політичному блоці.

"Що стосується питань безпеки, то тут Росія не виконала жодного свого ключового зобов'язання", - зазначив О. Моцик.

Як приклад він навів той факт, що Росія досі не вивела війська і техніку, також не виведені найманці і не роззброєні незаконні формування.

"Наразі тривають розмови про миротворчу операцію. Вона можлива, якщо буде ефективною, а ефективною вона буде, якщо буде розміщена на всій території окупованого Донбасу і закриє кордони", - зазначив він.

Крім того, О. Моцик наголосив, що найважливішою проблемою є виведення регулярних військ Росії, яких, за його словами, від 4 до 5 тис. військових (послався на виступ колишнього командувача американськими військами в Європі в Конгресі США).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ