Політика

У "БПП" виступають за впровадження у Раді гендерно-правової експертизи законопроектів

У Верховній Раді необхідно впровадити гендерно-правову експертизу законопроектів, що передбачає перевірку всіх проектів законів щодо гендерної рівності, повідомила народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка", член комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова.

"Питання гендерної рівності входять до першої п'ятірки проблем, якими займаються уряди і парламенти країн ЄС. Ця тема є наскрізною в їхній діяльності. А в Україні на законодавчому рівні проблемою займається лише профільний парламентський підкомітет. Інші комітети не враховують гендерної складової при розробці, оцінці та обговоренні законопроектів", - розповіла І.Суслова під час прес-конференції, повідомляє прес-служба "БПП" у п'ятницю.

За її словами, ігноруючи гендерний підхід, Верховна Рада "залишає Україну на узбіччі світових процесів, адже досягнення дійсної рівності чоловіків і жінок сьогодні є одним із потужних драйверів розвитку багатьох країн".

І.Суслова нагадала, що закон "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" передбачає таку експертизу, але вона стосується лише проектів, що розробляє Кабмін, а депутатські законопроекти ніхто не аналізує щодо дотримання принципів гендерної недискримінації. Тому вже розроблено і незабаром буде зареєстровано в парламенті проект закону, що передбачає гендерно-правову експертизу законодавчих актів у Верховній Раді.

"Розроблений законопроект про гендерно-правові експертизи передбачає внесення змін до законів "Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків" та до регламенту Верховної Ради. Зокрема, передбачається, що гендерно-правову експертизу за спеціальною методикою здійснюватиме структурний підрозділ апарату парламенту. кожен зареєстрований та внесений до порядку денного законопроект до першого читання має пройти таку експертизу", - пояснила І.Суслова.

Вона висловила упевненість, що ініціатива знайде підтримку серед народних депутатів.

"Громадяни та міжнародне співтовариство вимагають від українського парламенту якісних змін законодавчого процесу. І гендерно-правова експертиза буде передумовою позитивних перетворень", - резюмувала вона.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ