Політика

Депутати пропонують законодавчо закріпити стратегію розвитку АПК України

Група депутатів пропонує ухвалити рамковий закон, який законодавчо закріпить основні засади реалізації державної аграрної політики і державної політики сільського розвитку.

Відповідний законопроект №8171 про засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку зареєстровано в парламенті 21 березня. Його авторами є 29 народних депутатів різних фракцій.

Проект закону визначає десять пріоритетів державної аграрної політики відповідно до євроінтеграційних зобов'язань. Серед них: забезпечення продовольчої безпеки, стимулювання розвитку малих виробників, впровадження агроінновацій, захист довкілля, стале ведення лісового і рибного господарства, підвищення рівня зайнятості населення, підвищення конкурентоспроможності агропродукції, захист прав та інтересів землевласників і землекористувачів, розвиток туристичної привабливості сільської місцевості, підвищення якості життя в селі.

Депутати пропонують впровадити систему моніторингу стану продовольчої безпеки в Україні, який здійснюватиме Кабінет Міністрів, стратегію управління харчовими відходами в Україні та передбачити цінове регулювання на окремі види сільськогосподарської продукції.

У законопроекті пропонується встановити частку бюджетних видатків на фінансування державної аграрної політики та політики сільського розвитку не менше ніж 5%.

План заходів із реалізації аграрної політики та політики сільського розвитку розробляється на п'ять років і затверджується Кабміном. План заходів представляється на затвердження не пізніше ніж через три місяці з дня опублікування цього закону і затверджується не пізніше ніж через шість місяців із дня набуття чинності законом.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ