Політика

Brexit: лідери ЄС переходять до другого етапу переговорів

В ухвалених у п'ятницю на саміті ЄС в Брюсселі керівних вказівках щодо другої фази переговорів з питань Brexit Європейська Рада привітала прогрес, досягнутий на першому етапі, і заявила про можливість переходу до другого етапу, що стосується майбутніх відносин Брюсселя і Лондона.

Єврорада наголосила в цьому документі, що переговори в другій фазі обумовлюються повним і своєчасним виконанням зобов'язань, узятих на першому етапі.

"Під час переговорів на другому етапі, присвячених перехідним угодам, а також спільного розуміння структури майбутніх відносин, керівні принципи Європейської Ради від 29 квітня 2017 року продовжують повністю застосовуватися і мають дотримуватися", - йдеться в опублікованих на сайті Європейської Ради вказівках.

Єврорада погодилася з проханням Великобританії провести переговори про перехідний період близько двох років із поширенням на нього всієї сукупності принципів, правил і норм Європейського союзу (сommunity acquis), тоді як Сполучене Королівство як третя країна не братиме участі в роботі або призначатиме та обиратиме представників в інститутах ЄС, а також не братиме участі в ухаленні рішень органами союзу, його офісами і агентствами.

"Також застосовуватимуть всі законодавчі, бюджетні, наглядові, судові та правозастосовні інструменти і структури союзу, зокрема й компетенція Суду Європейського союзу. Оскільки Сполучене Королівство продовжуватиме брати участь у Митному союзі та Єдиному ринку (з усіма чотирма свободами) в період переходу, йому доведеться дотримуватися торговельної політики ЄС, застосовувати митні тарифи ЄС і збирати мита ЄС ", - пояснюється в документі.

Європейська Рада закликала Єврокомісію надати відповідні рекомендації з цього питання, а Раді ЄС ухвалити додаткові директиви щодо переговорів стосовно перехідних угод у січні 2018 року.

"Європейська Рада підтверджує своє бажання встановити тісне партнерство між союзом і Сполученим Королівством. Хоча угоду про майбутні відносини може бути завершено і укладено лише після того, як Сполучене Королівство буде третьою країною, союз буде готовий брати участь в попередніх і підготовчих обговореннях з метою визначення загального розуміння структури майбутніх відносин, щойно додаткові керівні вказівки будуть прийняті з цією метою. Таке розуміння має бути розроблено в політичній декларації, що супроводжує угоду про вихід і згаданої в ньому", - наголошується в директивах Євроради.

Глави держав і урядів країн ЄС підтвердили свою "готовність налагодити партнерські відносини у сферах, пов'язаних з торгівлею та економічним співробітництвом, зокрема, в боротьбі з тероризмом і міжнародною злочинністю, а також у сфері безпеки, оборони і зовнішньої політики".

Європейська Рада має намір прийняти в березні 2018 року додаткові керівні вказівки, зокрема, урамках майбутніх відносин. Він закликав Сполучене Королівство "внести додаткову ясність щодо своєї позиції у рамках майбутніх відносин".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ