Політика

Міносвіти вважає конструктивними рекомендації Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту" та має намір їх дотримуватися

Міністерство освіти і науки України вважає збалансованими та конструктивними рекомендації Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) щодо статті про мову навчання в законі України "Про освіту" та має намір їх дотримуватися.

"Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту" збалансованим і конструктивним, готове сприяти деталізації ст. 7 в законі "Про загальну середню освіту", а також погоджується з рекомендацією про продовження перехідного терміну для імплементації", - йдеться в повідомленні прес-служби відомства з посиланням на висновки Венеціанської комісії від 8 грудня.

Міносвіти схвалює послідовну позицію Комісії в питанні місця і ролі державної мови в освітньому процесі.

"Визначальна роль державної мови не може піддаватися сумніву й цілком відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних і регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції", - зазначено в повідомленні.

Головна теза Комісії полягає в тому, що стаття 7 є рамковою і підлягає подальшій деталізації, зокрема в законі "Про загальну середню освіту".

"Ми цілком згодні з цим твердженням. Спільно з національними громадами Міносвіти працюватимемо над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна мета - забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовою", - зазначає Міносвіти України.

Міністерство заявляє, що Україна готова й надалі співпрацювати з відповідними експертними органами Ради Європи для розвитку законодавчої бази у сфері забезпечення прав національних меншин і закликає партнерів-сусідів до конструктивного діалогу.

Детальний огляд на рішення Венеціанської комісії буде розміщено на сайті Міносвіти після офіційної публікації висновку, що орієнтовно відбудеться в понеділок, 11 грудня.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ