Політика

Порошенко з нагоди 75-річчя УПА: Історична пам'ять не має робити сьогодення і майбутнє заручниками минулого

Президент України Петро Порошенко в день 75-річчя створення Української повстанської армії (УПА) закликає українців не тільки пам'ятати і шанувати історію, а й прагнути до взаємного прощення для мирних відносин з європейськими сусідами.

"Сьогодні – 75 років від дня її (УПА) створення. Водночас данина історичній пам’яті не повинна робити теперішнє та майбутнє заручником минулого. Ми пам’ятаємо все величне, не забуваючи і про важкі сторінки нашої історії. І завжди слід зважувати на мудру пораду Івана Павла Другого – прощати і просити прощення, тобто відчувати не лише свій біль, але й чужий. Це важливо для того, щоб мати добрі стосунки і довіру з європейськими сусідами", – сказав глава держави на церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею ім. Івана Богуна в суботу в Києві.

П.Порошенко нагадав, що під час Другої світової війни частина українців боролася проти двох тоталітарних режимів. "Для більшості наших дідів і прадідів війна закінчилася в травні 45-го. Але не для воїнів УПА. Їхня боротьба з комуністичним тоталітарним режимом тривала ще понад десять років", – додав він.

Президент також нагадав про акцію "Запад", коли за один день "сталінські карателі зробили нелюдський злочин - депортували із західних областей України до Сибіру понад 76 тисяч українців".

"Гарантувати, що ніколи більше не повторяться подібні трагедії, можна лише, коли ми маємо свою міцну, сильну, вільну і незалежну державу. А для того нам потрібна сильна армія, яку ми створили протягом трьох років і яку постійно зміцнюємо", – підсумував глава держави.

У зверненні до українців з нагоди 75-річчя створення УПА П.Порошенко зазначив, що ця армія справді була народною і боролася за "цілковите звільнення всіх українських земель і українського народу від загарбників" і для того, щоб здобути Українську самостійну соборну державу.

"Учасники національно-визвольного руху визнані нашою державою, а їхні подвиги завжди залишатимуться прикладом для прийдешніх поколінь. Пам'ять про перемоги воїнів Української повстанської армії надихає сучасних захисників України, які протистоять російській агресії, надає їм сили та мужності. І ми віримо в їхню перемогу", – наголосив президент.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ