Політика

Парламент Грузії, як очікується, в п'ятницю ухвалить нову конституцію, подолавши вето президента

Парламент Грузії в п'ятницю, 13 жовтня, може подолати вето президента і прийняти в остаточній редакції нову Конституцію країни.

Як заявив напередодні спікер парламенту Іраклій Кобахідзе, "нова Конституція регулює питання оборони, зокрема, відмовляє у повноваженнях вищим конституційним органам в питаннях оголошення воєнного та надзвичайного стану і передає ці повноваження парламенту".

Відповідно до нової Конституції, Грузія переходить на парламентське правління, що суттєво послаблює інститут президента, який, як Верховний головнокомандувач, мав право оголошувати військовий і надзвичайний стан в країні. Новий Основний закон скасовує і Раду національної безпеки при президенті Грузії.

Раніше глава держави Георгій Маргвелашвілі заявляв, що вважає нову конституцію, затверджену парламентською більшістю в трьох читаннях, "непідготовленою", яка не має підтримки з боку суспільства і опозиції. Президент Грузії наклав вето на документ і направив до парламенту свої поправки до Основного закону.

Парламентська більшість має намір 13 жовтня подолати вето президента і ухвалити Конституцію без урахування президентських поправок, в яких особливий акцент був зроблений на введення пропорційної системи виборів і зміну процедури обрання президента не прямим голосуванням, а призначеними вибірниками.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ