Політика

МЗС України направив до МЗС Угорщини ноту протесту з вимогою заборонити в Будапешті акцію "Самовизначення для Закарпаття" - Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що український МЗС направив ноту протесту до МЗС Угорщини з вимогою заборонити заплановану на 13 жовтня в Будапешті акцію під гаслом "Самовизначення для Закарпаття".

"Угорський МЗС повідомив нашому посольству про акцію 13.10 під гаслом "Самовизначення для Закарпаття". Це що, Будапешт підтримує сепаратизм? Негайно направили ноту протесту з вимогою заборонити цю провокацію!" - написав глава МЗС у своєму мікроблозі в "Твіттері" у середу ввечері.

При цьому П. Клімкін висловив упевненість, що Угорщина і надалі поважатиме територіальну цілісність України.

Як повідомляє "Радіо Свобода", із закликом вийти ввечері 13 жовтня до посольства України в Будапешті на акцію за "національне самовизначення угорців Закарпаття" виступили в угорській релігійній протестантській організації "Церква повернення додому". За словами спікера Закарпатської обласної державної адміністрації Ярослава Галаса, організатором цієї акції є праворадикальна партія "Йоббік".

За даними видання, в акції анонсовано участь двох угорських діячів, яких нещодавно не пропустили з Угорщини до України - депутат Європарламенту Крістіни Морваї і юриста Томаша Гауді-Нодя, представників "Йоббіка". У Держприкордонслужбі наприкінці вересня повідомляли, зокрема, що стосовно К.Морваї було виконано доручення СБУ про заборону їй в'їзду до України до липня 2019 року у зв'язку з тим, що в 2014 році вона відвідала окуповану частину Донбасу і викладала там підтримку керівництву бойовиків.

Як повідомлялося, 28 вересня закон України "Про освіту" вступив у силу. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. П.Клімкін заявляв про наміри найближчим часом провести зустріч з міністром закордонних справ Угорщини в Будапешті для обговорення закону "Про освіту".

19 жовтня до України має приїхати міністр освіти Угорщини для обговорення положень та імплементації закону.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ