Політика

Соратники Саакашвілі очікують провокацій на українсько-польському кордоні 10 вересня

У партії "Рух нових сил" Міхеіла Саакашвілі заявили про підготовлювані провокації на українсько-польському кордоні в пункті пропуску "Краковець" у день прибуття в Україну екс-президента Грузії, екс-голови Одеської облдержадміністрації М.Саакашвілі 10 вересня.

"Ми очікуємо, що буде перекрито пункт "Краковець". Можливо, буде перекрито дорогу, що веде до пункту, під виглядом ремонтних робіт. Ми очікуємо провокацій з боку таких політиків, як Ляшко (лідер Радикальної партії Олег Ляшко - ІФ), Мосійчук (народний депутат від фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук - ІФ), Кива (лідер Соціалістичної партії України Ілля Кива - ІФ). Ми також маємо інформацію, що в східних регіонах готуються групи тітушків, щоб влаштувати бійки і провокації", - розповіла на прес-конференції в понеділок у Києві член ради "Руху нових сил" Ольга Галабала.

При цьому вона наголосила: "Ми очікуємо провокацій з боку влади. Але нашою реакцією буде – сміх. З порушниками нехай розбираються правоохоронні органи".

О.Галабала розповіла, що нині М.Саакашвілі перебуває в Євросоюзі, де зустрічається з політиками для того, щоб заручитися їхньою підтримкою.

"Європейські країни визнають законність перебування Саакашвілі на їхній території. Він там перебуває згідно з паспортом громадянина України (закордонний паспорт - ІФ), в якому є шенгенська віза до 2023 року. Наявність цього документа для європейців є законною підставою перебування на території європейських країн", - наголосила вона.

За її словами, очікується, що до пункту пропуску в день прибуття М.Саакашвілі приїде багато його прибічників, вони мають намір поводитися коректно, не влаштовувати провокацій, можливо, облаштують наметове містечко.

"Але ніхто нікуди "прориватися" не буде", - запевнила О.Галабала.

У свою чергу адвокат Маркіян Галабала наполягає, що М.Саакашвілі був позбавлений українського громадянства незаконно, має право повернутися в Україну і звернутися до влади з питання відновленню громадянства.

"Ми не виключаємо, що на підставі офіційного звернення держави Грузія Саакашвілі буде затримано в пункті пропуску "Краковець", доставлено на територію України для вирішення питання екстрадиції. Така опція залишається", - сказав він.

Адвокат наголосив: "Особа, яка користується правовим захистом держави Україна, не може бути видана іноземній державі. Саакашвілі, і в статусі громадянина, і в статусі особи, яка має право постійно проживати в Україні, користується правовим захистом держави Україна".

Як повідомлялося, 26 липня стало відомо, що президент України Петро Порошенко видав указ, яким позбавив громадянства України М.Саакашвілі. Сам політик у цей час перебував у США, пізніше він прибув до Польщі за українським паспортом, потім вирушив до Литви. Нині він знову в Польщі.

16 серпня М.Саакашвілі анонсував, що повернеться в Україну 10 вересня через пункт пропуску "Краковець" (Львівська обл.).

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ