Політика

Росія могла постачати до КНДР ракетні двигуни українського виробництва, придбані до 2014 року, вважають у "БПП"

Російська Федерація могла постачати Північній Кореї деталі та комплектувальні для ракет, які придбала нібито для своїх потреб до 2014 року в українських підприємств, висловлюють припущення у фракції "Блок Петра Порошенка".

"Росія до 2014 року отримувала деталі та комплектувальні для ракет з українських підприємств. На той час РФ декларувала, що отримувала їх для своїх потреб. Згідно з міжнародним правом, саме покупець несе відповідальність за кінцеве використання продукції військового і подвійного призначення", - сказала народний депутат з фракції "БПП" Ірина Фріз в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Політик додала, що українська влада на сьогоднішній день не знає, куди і з якою метою Росія здійснювала реекспорт ракетних технологій, які отримувала до 2014 року нібито для потреб своїх збройних сил.

"Порушення умов експортного контролю Російською Федерацією і передання технологій КНДР свідчить про необхідність введення повного ембарго на імпорт і експорт російського озброєння", - заявила І.Фріз.

Вона також вважає за необхідне міжнародне розслідування поставок технологій та комплектувальних Російською Федерацією до країн, що перебувають під міжнародними санкціями.

"Не виключаю, що ядерна і ракетна програма Ірану також розвивається за допомогою Росії. Не дарма 13 серпня нинішнього року парламент Ірану збільшив витрати на свою ракетну програму на $0,5 млрд", - сказала народний депутата.

За її словами, є інформація про те, що ядерна програма КНДР, а також програма будівництва балістичних ракет цієї країни проходила за підтримки російських фахівців, які брали участь у роботах на території Північної Кореї, як мінімум, з середини 2000-х років.

"Російська допомога Пхеньяну в розвитку озброєння - чергова спроба Росії знайти шляхи для переговорів з Вашингтоном і створення проблеми з безпекою для нього в тихоокеанському напрямку", - сказала І.Фріз, додавши, що з радянських часів Кремль розглядав Північну Корею як противагу Сполученим Штатам.

"Відповідно, поява" українського сліду "в ракетній програмі КНДР лежить виключно в спробі Росії змінити позицію США, зокрема щодо України, і позбутися від санкцій тиску", - заявила політик.

Вона зазначила, що Україна ніколи не здійснювала військово-технічне співробітництво з КНДР.

14 серпня на сайті американської щоденної газети "The New York Times" була опублікована стаття із заголовком "Північнокорейський ракетний успіх пов'язаний з українським заводом, кажуть дослідники". У статті з посиланням на дослідження фахівця з ракетних питань у Міжнародному інституті стратегічних досліджень (International Institute for Strategic Studies, IISS) Майкла Еллемана (англ. Michael Elleman), зазначається, що останні успіхи КНДР у випробуваннях міжконтинентальної балістичної ракети "стали можливими завдяки покупкам потужних ракетних двигунів на чорному ринку, ймовірно, з українського заводу, що має історичні зв'язки з російською ракетною програмою".

Секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що український оборонний і авіакосмічний комплекси не постачали зброї і військових технологій до Північної Кореї, а поширювана деякими іноземними ЗМІ неправдива інформація про нібито передання "Південьмашем" ракетних технологій КНДР, швидше за все, спровокована російськими спецслужбами.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ