Політика

Є.Соболєв має намір вимагати від Парубія розгляду законопроекту про антикорупційні суди без висновку профільного комітету

Голова комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (фракція "Самопоміч") має намір вимагати від спікера українського парламенту Андрія Парубія винести на розгляд законопроект про антикорупційні суди без висновку профільного комітету.

"Законопроект і далі перебуває в комітеті з правової політики. Вже минув час, протягом якого комітет мав би ухвалити рішення, і за регламентом парламент тепер має повне право голосувати за нього без рекомендацій комітету. Це все в руках спікера, і я вимагатиму, щоб... він виніс його на обговорення якнайшвидше", - сказав Є.Соболєв агентству "Інтерфакс-Україна" в Києві в четвер.

За словами керівника комітету, парламент має невідкладно ухвалити цей закон, "тому що доки суспільство не побачить за ґратами топ-корупціонерів, усі ці слова про нове життя залишаться для людей словами".

Є.Соболєв вважає, що законопроект блокує спікер і більшість парламенту від початку лютого. "Я сподіваюся, що тиск суспільства стане на нього (А.Парубія - ІФ) таким великим, що він не зможе це далі робити, але говорити впевнено... я не можу, тому що, на жаль, А.Парубій давно вже не грає за правилами", - зазначив парламентар.

Він також нагадав, що вимагатиме від А.Парубія спростувати неправдиву інформацію, оприлюднену ним на останньому засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту про те, що профільний комітет пропонує зняти з реєстрації законопроект про антикорупційні суди. "Насправді Парубій просто ошукав Верховну Раду", - сказав депутат.

Водночас Є.Соболєв не виключив, що якби президент України Петро Порошенко подав свій якісний законопроект про антикорупційний суд, він би його підтримав і відкликав законопроект, одним з авторів якого він є. "Я його підтримуватиму і попрошу підтримати свою фракцію... І якби ми побачили, що це не просто слова, якби законопроект був хорошим, я сам би із задоволенням свій відкликав", - розповів депутат.

За словами Є.Соболєва, президентський законопроект набагато легше ухвалювати. "Від його імені набагато легше провести закон", - зазначив парламентар.

Він нагадав, що ідея про необхідність створення антикорупційних судів прозвучала "ще на початку минулої осені і спочатку була запропонована президентом", але оскільки все затягнулося, "ми взяли ініціативу на себе, але будь-якої хвилини готові нею поступитися".

Як раніше повідомлялося, законопроект про антикорупційні суди №6011 авторства віце-спікера парламенту Оксани Сироїд, народних депутатів Єгора Соболєва, Мустафи Найєма, Сергія Лещенка та деяких інших парламентарів був зареєстрований у Верховній Раді на початку лютого.

Вища рада правосуддя (ВРП), розглянувши проект закону "Про антикорупційні суди" (№6011), дійшла висновку щодо недоцільності ухвалення цього закону як такого, що суперечить Конституції України.

А.Парубій 15 травня заявив, що законопроект про антикорупційні суди може бути знято з реєстрації. "Профільний комітет вважає, що цей законопроект, який стосується судової реформи, може мати лише одного суб'єкта подання - президента України", - пояснив він на засіданні погоджувальної ради, відповідаючи на запитання Є.Соболєва, коли Верховна Рада розгляне цей законопроект.

Є.Соболєв, у свою чергу, заявив, що комітет з питань правової політики і правосуддя рішення про невідповідність Конституції України законопроекту про антикорупційні суди не ухвалював, а заява спікера помилкова.

Відповідно до зобов'язань України перед МВФ закон про створення Антикорупційного суду має бути ухвалений до середини червня 2017 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ