Політика

СБУ вимагає від Труханова скасувати рішення Одеської міськради про перейменування вулиць

Начальник Управління Служби безпеки України в Одеській області Сергій Батраков офіційно зажадав від мера Одеси Геннадія Труханова скасувати рішення міськради, яким низці вулиць і провулків поверталися назви, присвоєні за часів Радянського Союзу.

"Начальник Управління СБУ в Одеській області С.Батраков звернувся до мера Одеси з вимогою скасувати провокаційне рішення Одеської міськради про зміну назв вулиць і провулків", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в сторінці Управління СБУ в Одеській області в Фейсбук в четвер.

До нього також додається фотокопія відповідного документа на ім'я Г.Труханова С.Батраков вимагає невідкладно скасувати вказане рішення, оскільки воно порушує закон України про декомунізацію і "може спровокувати негативні фактори, які приведуть до загострення суспільно-політичної ситуації і стати причиною появи антигромадських і антиконституційних проявів, які можуть бути використані окремими радикальними особами для здійснення екстремістських чи терористичних проявів ".

Як повідомлялося, Одеська міська рада в ході сесії 26 квітня затвердила назви тисяча п'ятисот тридцяти одного топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) українською та російською мовами. В рамках рішення депутати імплементували рішення історико-топонімічної комісії міськради про зміну назв частини вулиць, які своїм рішенням перейменував екс-глава Одеської обладміністрації Міхеіл Саакашвілі в травні 2016 року.

Зокрема в Одесу "повернулися" вулиці "25-ої Чапаєвської дивізії, вулиця і провулок Бабушкіна, вулиці Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова і т.д. Разом з тим, вул. Карла Лібкнехта стала вул. Небесної сотні , а провулок К.Лібкнехта - провулком Героїв Крут, дев'ять Чапаєвських провулків - Старокозачими провулками і т.д.

За цим фактом прокуратура Одеської області почала кримінальну справу за ч.2 ст.436-1 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Відповідно до закону про декомунізацію екс-глава Одеської ОДА М.Саакашвілі своїм розпорядженням надав нові назви приблизно трьомстам вулицях, проспектами та переліком Одеси і населених пунктів Одеської області.

Тоді в Одесі "зникли" вулиці Дніпропетровська дорога, Героїв Сталінграда, проспект Маршала Жукова, вул.Чапаєва, десять Чапаєвських провулків і десятки інших. Замість них з'явилися вулиці Героїв Крут, Івана і Юрія Липи, Семена Палія, Бернардацці, проспект Небесної сотні, вул.Івана Мазепи, Романа Шухевича та інші.

Такі дії з боку М.Саакашвілі викликали неоднозначну реакцію з боку одеситів, а також депутатів міськради. Після цього міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія Одеської міськради запропонувала на розгляд городян інші назви. Однак провести громадські слухання з цього питання не вдалося через протидію активістів низці правих організацій. У підсумку Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів, 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони носили до травня 2016 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ